НАЧАЛО

За медиите, домашното насилие и правилната страна на историята

 

Отново за другата гледна точка и правилната страна на историята... или поне правилната страна на обществените нагласи.

Имах възможността да гледам поредния едностранен материал за домашното насилие, този път в „Денят започва“ по БНТ, с гости Владо Йончев и Дани Бекирска. Естествено, като всеки нормален човек, не мога да не подкрепям всякакви работещи и адекватни мерки срещу насилието, независимо дали е домашно или извъндомашно. Но след като вследствие на едностранно представяне на проблема и неадекватна законодателна дейност, съпроводена от обществени обсъждания само с „нашите“ организации и недопускане на „неблагонадеждните“ се е стигнало до ситуация, при която самия Закон за защита срещу домашното насилие (ЗЗДН) се е превърнал в инструмент за насилие... това вече е сериозен проблем.

За тези, които не са запознати с материята, в делата по ЗЗДН има обърната доказателствена тежест – тоест, не трябва да се доказва, че някой е виновен, а обвиненият в насилие може да докаже, че е невинен (ако има късмет). Човек може да бъде осъден без никакви доказателства, единствено по твърдения, записани в декларация от пострадалия. Или „пострадалия“.

Е, досещате се до какво води това в страната на Андрешко. Хитреци и манипулатори масово се възползват от предоставената им от законодателя възможност и успешно използват закона за разправа с бвши съпрузи или приятели, като ограничават контакта им с общите деца или достъпа до жилището им. Това лесно става чрез фалшиви обвинения в насилие, за което, както споменах, доказателства не са нужни. Година и половина без контакт с децата или без достъп до жилището, може да не е наказание по смисъла на Наказателния кодекс, но според разбиранията на всеки нормален човек, това е наказание. И когато това наказание е несправедливо, вече говорим за гавра с конкретните хора и гавра с правосъдието.

ЗЗДН отдавна се използва като прелюдия към бракоразводния процес и злоупотребите с него засягат огромен брой хора. Защо много от тези хора мълчат и правят „бури в чаша вода“ в затворени чатове е дълга тема... Но има и много хора, склонни да говорят за злоупотребите с правата им, но мейнстримът не допуска тази информация до обществото. Участието на БНТ в тези манипулации на общественото мнение чрез едностранно поднесена информация е особено обезпокоително, защото БНТ не е търговско дружество, а обществена медия и е длъжна да отразява всички основни аспекти на важните за обществото проблеми. Да информира, а не да манипулира.

В споменатото предаване за пореден път беше предложено криминализирането на домашното насилие. Или с други думи – малко им е на злоупотребяващите със закона това, че отделят чрез лъжи и манипулации децата от другия им родител, ами ако може и в затвора да го вкарат. За съжаление, това изобщо не е непознато в някои други страни, намиращи се в „правилната страна на историята“.

От друга страна, вярно е и това, че реалните жертви на насилие срещат трудности при получаване на защита. Така че, промени в закона са нужни, но това трябва да стане чрез една нормална дискусия, а не чрез силово налагане на едната позиция и манипулации в медиите.

Особено лошо впечатление направи това, че Владо Йончев нарече хората, които бяха и са против Истанбулската конвенция „малоумни идиоти“. В групата на „идиотите“ очевидно отиват и съдиите от Конституционния съд, които я обявиха за противоконституционна. За тази конвенция много се изговори на времето, едва ли е нужно да започваме всичко отначало, но само да припомня, че основната цел на опитите за внедряването и беше да се вкара в правния ни свят понятието джендър идентичност, като го легитимира, както и, разбира се, да се задължи държавата да дава огромни суми на разни нпо-та, които да припечелват добре от некачествена „борба“ с домашното насилие.

Та за основното, което искам да кажа... Поради разбираеми причини, цялата информация, която достига до хората, минава през медиите. Все пак, нашата държава не е село, за да научаваме новините от мегдана. Една от най-важните ни задачи като общество, е да се преборим за нормална медийна среда, гарантирана от закона. Без това, няма да има нито нормални избори, нито адекватни закони.

Основните национални медии трябва да бъдат задължени да представят всички гледни точки по важните за обществото проблеми и да се отнемат лицензи за новини и актулни предавания на националните медии, които не осигурават плурализъм. Специално за БНТ – няма как да знам кой я „приватизира“, но тази телевизия е много далече от представите за обществена медия. Просто трябва да си я върнем. По-скоро да я вземем, че не си спомням, някога да е била наша.

Нямам предвид, разбира се, „бутикови“ медии като Фактор, Клуб Z, ОффНюз, Поглед инфо, Гласове, Критично и т.н. Самото съществуване на тези малки медии вече е стъпка към плурализма и наблягането само върху една гледна точка в тях не е проблем.

Любомир Данков
06.2024